Propolis patří k nejžádanějším a také nejtajemnějším včelím produktům.
Je získáván včelami z pryskyřic stromů, které ho sbírají na kůře, z pupenů apod. Do pryskyřice pak hned po sběru přidávají výměšky svých žláz, tedy vlastní biologické látky. Výsledkem je hmota, která má zcela mimořádné účinky. Je to tedy bohatá směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, v úlu jsou dále zpracovávány a využívány k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami.
Chemické složení lze určit jen přibližně. Propolis se totiž liší podle oblasti původu i rostlin, které včely zpracovávají. Obsahuje velké množství různých látek, což pochopitelně znemožňuje umělou výrobu či jenom napodobení. Jediným možným zdrojem je pak příroda a včely.
Chemické složení propolisu se mění podle druhu zdrojových rostlin, zeměpisné polohy a ročního období, ve kterém je sbírán. Proto i účinky budou různých hodnot. Nemá tedy konstantní složení, a proto nemůže být uznán jako lék (léčivo) byť jeho např. antibiotické účinky jsou významné.
Vědecké výzkumy propolisu jsou velice zdlouhavé a není mu ve střední Evropě věnována patřičná pozornost. Doposud bylo potvrzeno, že se jedná o látku pro člověka zcela neškodnou (vyjma možné alergie), to stejné se však nedá říci o účincích dnešních moderních antibiotik.
Propolis je ve vodě nerozpustný.
Mezi základní složky propolisu patří především pryskyřičné látky, éterické oleje a vosky. Dále balzámy, třísloviny, jisté množství vitamínů a provitamínů, celá řada minerálů a stopových prvků a především flavonoidy. Právě těm se přičítají nejvýznamnější účinky propolisu na posílení lidské imunity. Dále vitamíny, kyselinu listovou, vitaminy E. Dále obsahuje důležité minerály jako: vápník, železo, mangan, křemík, chrom, kobalt, zinek a mastné kyseliny, enzymy a pyly.
V propolisu je tedy obsaženo široké spektrum látek, které ničí a usmrcují bakterie, brzdí jejich růst, tlumí citlivost a bolest, povzbuzují imunobiologický systém organismu, ruší účinky některých jedů a bakteriálních toxinů, působí proti některým virům, zastavují růst a ničí některé plísně, houby a kvasinky, mají protizánětlivý účinek, podporují hojení ran, tlumí účinek škodlivého záření na organismus. Má bakteriostatické účinky např. na salmonely, stafylokoky a jiné. Dále se využívá například v kosmetickém či terapeutickém průmyslu.
Propolis tlumí bolest přímo, neboť obsahuje látky mnohem účinnější než např. prokain, užívaný v zubním lékařství, ale zároveň působí léčivě na hlavní příčinu bolesti.
Svými pozitivními účinky na lidský organismus zvyšuje imunitu, slouží jako prevence před nemocemi a pomáhají zlepšovat uzdravování těla. Jeho podstatnou vlastností je schopnost podpořit vlastní obrannou sílu těla – imunitní systém. Náš organizmus si dokáže poradit se spoustou nemocí a propolis tuto jeho schopnost posiluje. Zvlášť u lehčích onemocnění dojde ke zkrácení doby léčby a zeslabení příznaků. Propolis lze požívat i v případě těžších onemocnění jako doplněk ke klasické léčbě, zde ale po konzultaci s lékařem.
Na propolis nevzniká rezistence bakterií jako u antibiotik. Propolis je biologicky neškodný a v běžném dávkování je prakticky netoxický, takže bez vedlejších účinků může být užíván dlouhodobě. Propolis se také dobře kombinuje s antibiotiky, zvyšuje jejich účinnost a současně zmírňuje jejich nepříznivé vlivy na organizmus. Vůči propolisu není zatím rezistentní žádný bakteriální kmen.