Kontakt
Bc. Eva Kantorová
  Kaštanová 867/2
  73992   Návsí
  +420 602 789 663
 

Medovina

  • Přidáno: 03.03.2017   |   61 čtení / zobrazení
Medovina patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina historicky určena především pro panovnické dvory a nazývána nápojem králů.
 
Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, dále je možno zvolit různé poměry v obou složkách a může se (během kvašení nebo dokvašování) ochutit nějakým druhem koření.
 
Medové víno je druh medoviny, při jehož výrobě se nepoužívá tepelné úpravy a tím je zaručeno zachování významných látek včelího medu. Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva a příchutě. Případný sediment je přirozenou vlastností. Není dokyselována ani doslazována a proto je každé kvašení (šarže) originální chutí, která je závislá především na druhu použitého medu. Vzhledem k tomu, že zejména medoviny vyráběné za studena jsou choulostivé na teplo nebo velké výkyvy teploty, doporučujeme medoviny skladovat při teplotě do 15°C a v temnu.
 
Medové pivo – místo vinných kvasnic se použijí pivní kvasnice, kvasný proces tak probíhá rychleji a medovina se stáčí do lahví ještě v průběhu kvašení, takže po otevření medovina obsahuje bublinky a vytváří pěnu.
 
Medovina oproti suchému vínu je o poněkud sladší nápoj („suché“ medoviny jsou poměrně málo rozšířené), oproti vínu je na podmínky při výrobě choulostivější, takže je potřeba zachovávat dokonalou čistotu, správnou teplotu a další. Poctivá medovina nikdy není dolihovaná, doslazovaná, má pak příjemnou chuť medu.
 
Je vhodná jako aperitiv nebo dezertní nápoj. Pije se při slavnostních událostech, během přátelských návštěv nebo i v tuhých zimách. Medovina se přidává do některých míchaných nápojů, jakými jsou např. drambuie (medovina se skotskou whisky) nebo krupnik (vodka s medovinou, polský nápoj).
 
Studená medovina se popíjí jako víno. Studenou medovinu si nejlépe vychutnáte při teplotě mezi 12° až 15° Celsia. Takové teploty dosáhnete, když před popíjením medovinu vytáhnete z chladu (lednice) a necháte pár minut ve sklenici „ohřát“. Pro servírování studené medoviny používejte sklenice tulipánovitého tvaru na stopce, nápoj má pak nejlepší možnost rozvinout svou vůni. Naléváme do třetiny až do poloviny.
 
Výhodou teplé medoviny však bývá větší aromatičnost nápoje. Teplou medovinu lze pít z keramických či skleněných hrníčků. Velmi efektivně se však podává a konzumuje z širokých sklenic a skleniček na brandy. Doporučená teplota horké medoviny do 55 °C.
 
Medovina se pije u drůbeže, zejména pečené husy a kachny, uzenin (uzené šunce) a sýrů.
 
Medovina působí též pozitivně na náš imunitní systém. Je to dáno tím, že v této medovině, která byla připravena studenou cestou, se zachovaly téměř všechny látky obsažené v medu mimo bílkovin, má přibližně stejný obsah alkoholu jako hroznové víno. Pozitivní vliv medoviny se dostaví, jen pokud budeme medovinu konzumovat v přiměřeném množství. Povzbuzuje látkovou přeměnu, prokrvení, zvyšuje dobrý cholesterol a snižuje ten zlý, obsahuje vitamíny - A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, minerální látky a aminokyseliny.
    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    přidat komentář