Kontakt
Bc. Eva Kantorová
  Kaštanová 867/2
  73992   Návsí
  +420 602 789 663
 

Med

  • Přidáno: 19.01.2017   |   279 čtení / zobrazení
Jak je vlastně med drahý?  Med je natolik levný, nakolik si vážíme vlastního zdraví. Pokud je alkohol či cigarety nebo sladkosti zdraví prospěšnější, .... pak je vlastně med příliš drahý!
 
Japonci zkonzumují nejvíce medu na světě na jednoho člověka....možná proto, že se dožívají tak vysokého věku.....jen škoda, že češi umírají tak brzy, určitě by medu snědli více....
 
Med - nádherný a nenahraditelný přírodní dar, je nejrozšířenějším a nejoblíbenějším včelím produktem, kterému se ne nadarmo říká tekuté zlato, je také nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti. Jedná se o první pomoc při nachlazeních, zánětech, ale i ztrátě energie. Med byl vůbec prvním produktem, který lidé začali ve své historii využívat.
 
Med ale není jen obyčejné sladidlo, med je koncentrovaný extrakt z květů a rostlin, je to čistě přírodní elixír zdraví, který by neměl chybět v jídelníčku nikoho z nás. Už jeho pracnost vytvoření napovídá, že se jedná o naprosto mimořádný úkaz jedinečnosti, který nemá obdoby, zejména proto, že k nastřádání pouhého 0,5 kg medu pracuje 556 včel celý život. Tyto včely u toho dohromady nalétají více kilometrů, než by musely jednou obletět celý svět, nektar do úlů donášejí z několika set tisíc květin.
 
Samotný vznik medu je složitý proces (nakonec i ostatních včelích produktů) je vytvářen vzájemnou dělbou práce všech včel jako celku. Včela přináší do úlu nektar nebo medovici v medovém váčku, následně ji předá úlovým včelám k dalšímu zpracování, včely si tuto kapičku nektaru nebo medovice ještě několikrát předají, přičemž každá včela opět přidá trochu slin, čímž dochází k hromadění včelích enzymů (fermentů) v medu a až je med dostatečně zahuštěn (zbaven vlhkosti) je naplněn do buněk plástu až po okraj a následně zavíčkován voskovými víčky. Za tuto dobu předávání došlo k obohacení medu o látky pocházející z hltanových a pyskových žláz včel dělnic a to jsou enzymy, aminokyseliny a další látky ve stopovém množství jako tuky, vitamíny skupiny B. Zdravé a silné včelstvo má schopnost v době snůšky přinést za jediný den sladinu, která je přeměněna i v několik kilogramů uloženého medu. Medvědovo jásání však není na místě, včelstvo podstatnou část uložených zásob zkonzumuje pro vlastní každodenní potřebu, zejména výživu plodu.
 
 
Typy medů
 
Konkrétní typ medu, který od včel získáváme, závisí především na jeho zdroji, tedy místě, odkud včely odebírají základní surovinu pro jeho tvorbu. Medy dělíme podle jejich původu i druhu zpracování. Mezi nejznámější typy medů patří květový (nazývané také nektarový) a medovicový (nebo také lesní) med. Jako „smíšené“ pak označujeme medy, které obsahují určitou dávku obou těchto typů medu.  Na barvě nesejde. Laická veřejnost mívá tendenci hodnotit kvalitu medu podle jeho barvy. S jednoduchým tvrzením, že čím je med tmavší, tím lépe. Tak jednoduché to ale není a mnohdy je tomu naopak.
 
Květový (nebo také nektarový) med přinášejí včely z květných nektarů mnoha druhů rostlin najednou, jedná se tedy o složením velmi pestré medy. Nektar je výměšek rostlinných žláz, který se nachází nejčastěji na květu.  Barva tohoto medu bývá žlutá a to v různých odstínech. Obvyklou součástí květových medů jsou pylová zrnka, díky nimž jsou v medu uchovány některé léčivé a povzbuzující látky, proto je znám i v lidovém léčitelství. Tělo skrze něj získá poměrně snadnou energii, neboť je v základu tento med glukózou a fruktózou, tedy jednoduchými lehce štěpitelnými cukry pro lidský organismus. Je lépe stravitelný než medovicový med, má vyšší obsah bílkovin, je vhodnější pro děti a pro pacienty potřebující obnovu tkání.
 
Medovicový (také zvaný jako lesní či tmavý) med pochází z medovice – šťávy, kterou produkují stromy, v podvědomí nejvíce zastoupený lesní smrk, jedná se však i o jiné stromy. Barva tohoto druhu medu bývá tmavší než u medu květovaného, převládají zde hlavně hnědé odstíny, které pocházejí od přírodních barviv dřevin. Medovici tvoří hmyz (u nás jsou to zejména dobře známé mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Hmyz medovici vysává svými ústními orgány, dále pak prochází jejich zažívacím ústrojím. Zde probíhají biochemické procesy, které upravují složení cukrů, na jehož konci je vylučována sladká tekutina ve formě medovice ven na listy nebo jehličí, odkud jej včela medonosná sbírá. Každý řidič auta se s ní potká, parkuje-li v létě pod keři či stromy. Jsou to právě ty sladké kapičky na předním skle. Medovicový med obsahuje velký podíl minerálních látek, které jsou pro člověka prospěšné, obsahuje méně fruktózy a více dextrinů oproti květovému a stopových prvků, antibakteriálních látek a enzymů s obsahem  silic, je vhodný při onemocněních dýchacích cest, má nízký obsah bílkovin - vhodný pro lidi s onemocněním ledvin a starší lidi.
 
Pastový  med - je plnohodnotný med krémové konzistence, proto se pastovému medu říká také krémový. Krémová konzistence medu se v průběhu času nemění. Pastový med je zpracováván bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad. Zachovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako „tekutý" med. Zpastování je vlastnost pouze pravého medu!
 
 
Krystalizace
 
Pokud med zatvrdne, tedy zcukernatí nebo zkrystalizuje, nemusíte se o jeho kvalitu obávat i v takovém stavu si zanechal veškeré svoje vlastnosti a cenné látky. Kupříkladu řepkový med krystalizuje již 14 den po vytočení. Nektarové medy krystalizují častěji a rychleji než medovicové, ovšem med z květu akátu nekrystalizuje téměř vůbec. Uměle navozená – mechanická krystalizace medu tj. jeho rozmíchávání bez přítomnosti vzduchu (pastování či šlehání), je docíleno zpastování medu, který se stává sice jemně zkrystalizovaný tedy již zpastovaný, avšak dobře roztíratelný. Takový to med nebyl a nebude již nikdy tepelně ani chemicky upravován a po dlouhou dobu si zachová veškeré živiny.
 
Přirozeně zkrystalizovaný med můžeme užívat i v takovém stavu, jeho případné ztekucování je jednoduché a to cestou vodní lázně, tak aby teplota vody nepřesáhla 45 °C. Med by neměl být zahříván přímým plamenem, nýbrž zprostředkovaně ve vodní lázni, nebo přes ohřívaný vzduch za stálého míchání. Při používání medu jako sladidla do teplých nápojů je důležité vědět, že při teplotách vyšších než 45 °C se ničí jeho účinné látky, proto med nikdy nedáváme do příliš horkého čaje.
 
Med obsahuje důležité minerály a to vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a železo, zinek, selen, mangan. Samozřejmě vyšší cukry, sacharózu, glukózu, fruktózu, vodu (15-18%) a také pro nás důležitější látky jako - enzymy, vitamíny, minerálie, organické kyseliny, aminokyseliny, hormonální látky, barviva, vonné látky.
 
Základ medu tvoří cukry, a to především tzv. jednoduché, fruktóza, glukózasacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tak jako okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med také obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, pyl, éterické oleje, flavonoidy, karotenoidy, koloidy, silice, organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová) z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek.
 
Med lze označit za potravinu s výrazným dietetickým účinkem zlepšující fyzickou kondici jedince, bránící vzniku nadměrné únavy během nárazových zátěžích. Med dodá tělu energii rychleji než cukr, a přitom na delší dobu.  Tento sladký produkt včel funguje jako lehký zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu. Ačkoliv je med velice sladký, je naproti tomu účinný při hubnutí. Zejména v kombinaci např. se skořicí, nastartujete váš metabolismus a urychlíte spalování kalorií. Med má navíc příznivý vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Med je vhodnou náhradou klasického bílého cukru, který tělo těžko spaluje a jeho přebytku ukládá v podobě podkožního tuku, kdy tedy člověk přibírá na váze.  Med je pro tělo přijatelný a lehce stravitelný, energetickou hodnotu má nižší, neobsahuje žádné umělé látky a chemické konzervanty.
Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, je známý především svojí schopností ničit baktérie. Baktérie ke svému životu a rozmnožování potřebují vodu, teplo a zbytky buněk. Med je jejich velkým nepřítelem, poněvadž je složen s různých druhů cukru, které jim osmotickým tlakem odebírají potřebnou vodu. Tím bakterie pukají a nemohou se dále rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují zbytky buněk a odumřelé tkáně. V medu je obsažená i aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie.
 
Než se začaly používat chemicky vyráběná antibiotika, med byl nedílnou součástí domácí lékárny. Pro své tzv. antibiotické účinky je med používán na poranění kůže a odstraňování jizev, na léčení vředových onemocnění kůže, napomáhá hojení popálenin a omrzlin, proleženin, rychle regeneruje např. suché rty a pokožku celého těla, kterou také zvláčňuje. Má schopnost kůži hydratovat a vyživovat, tedy regenerovat. Med je považován za tonikum krásy.... má silné antioxidační vlastnosti, je zásobárnou enzymů, aminokyselin, vitamínů a minerálů, které zeslabují záněty a podporují regeneraci buněk, což pomáhá udržet pokožku mladou. Med jako přísada krému má napomáhat exfoliovat kůži (odstranit mrtvé buňky z povrchu pokožky) a tím ji zmlazovat. Med je účinným změkčovadlem a kondicionérem pokožky, tedy tvoří přísadu do obličejových masek.
 
Med díky svému složení prokazatelně ničí poměrně velkou skupinu mikroorganismů, se kterými si naše tělo neporadí, přitom nemá neblahé vedlejší účinky chemických antibiotik. Ať ho užíváme jakkoliv, samotný na lžičku, nebo jako součást oblíbeného receptu, důležité je začít ho užívat včas, už při prvních příznacích nemocí, a dále pak pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení (více v článku apiterapie).
 
Med svými antibakteriálními účinky, vysoké viskositě a pufrační aktivitě dokáže velmi úspěšně chránit stěnu žaludku a střev před trávicími šťávami. Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a tak se med hodí při léčbě vředové choroby žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva. Pozitivně působí na fixaci vápníku v kostech a pozitivně působí při anemii. U anorektiků tlumí procesy nefyziologického hubnutí. Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje krevní tlak. Jako kombinace této léčby může přispět k tomu, že se hodnoty tlaku brzy sníží pod rizikovou hranici. 
 
Provádějí se výzkumy, které ukazují, že včelí med je vydatným zdrojem probiotik. S kvalitním medem konzumujeme i včelí bakterie mléčného kvašení, což představuje širší přísun probiotik, minimálně srovnatelný při konzumací jogurtů a dalších kysaných mléčných výrobků, respektive hodnota  probiotik v medu je vyšší. Předpokládá se, že s jejich pomocí se podaří léčit i infekce bakterií rezistentní k antibiotikům. Obsahuje 13 unikátních zdraví prospěšných bakterií mléčného kvašení, které se do něj dostávají z medového váčku včel. Ty dokázaly porazit takové patogenní bakterie, jakými je zlatý stafylokok, který způsobuje časté onemocnění dýchacích cest či pseudomonas aeruginosa – ta způsobuje záněty močových cest.
 
Má desinfekční a protizánětlivé účinky, proto je také vhodný u zánětů dásní, dodává zubům a hlavně tělu vápník a fosfor, jež jsou zapotřebí při metabolismu sacharosy, takže organismus nemusí tyto prvky pak brát například ze zubní skloviny, díky svému složení zamezuje zápachu z úst. Obsahuje celou řadu látek, které zabraňují vzniku zubního kazu.
 
Konzumací medu můžeme onemocněním předcházet, med je účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy, přirozeně vyvolává a podporuje pocení. Je účinnou prevencí civilizačních chorob, a to pro jeho schopnost čistit organismus od usazenin a volných radikálů. Při delším užívání pomáhá s nápravou nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu, snižuje sklerotické procesy. Má dobrý vliv i na ledviny, močové cesty a měchýř, urychluje filtraci tekutin, zabraňuje tvorbě otoků, písku a kamenů, jakož i ukládání těžkých kovů v organismu. Snižuje škodlivé působení kávy, cigaret a alkoholu na lidský organismus.
 
U dětí je při vysokých teplotách (horečkách) v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí řepný cukr na cukr jednoduchý. V krvi dítěte sice koluje dostatek cukru, ten ale nemůže být využit, nervové buňky trpí hladem po cukru a může dojít k jejich podráždění, které se projevuje svalovou křečí. Při podávání čaje slazeného medem, jednoduché cukry v medu okamžitě zasytí nervové buňky a ke křečím nemusí docházet.
 
 
Skladování
 
Med svým složením je schopen konzervovat sám sebe, avšak aby med doma vydržel co nejdéle, je nutné ho správným způsobem skladovat. Z prostředí přijímá vlhkost, proto ho vždy skladujeme v uzavřených nádobách (sklo, keramika aj.)  Sklenice medu byste tak měli umístit na suchá, chladná (13° - 17° C) a tmavá místa, nezapomeňte také víčko pořádně uzavřít. Právě čerstvě vytočený med má vlastnosti viskózní tekutiny, díky vysoké koncentraci cukrů je silně hydroskopický, přijímá nadměrnou vlhkost (při nedokonalém uzavření ve skladovacích nádobách a tím se zvyšuje obsah vody). V příhodných podmínkách vydrží med i několik let, i když s postupem času (několika let) ztrácí na své biologické hodnotě. Voda je součástí medu, avšak její obsah má být pod 20 %, je-li obsažen ve větším množství, je zde riziko případného zkvašení (med nezralý předčasně vytočený – má zakyselenou chuť). Medu rovněž neprospívá kov (používat dřevěnou naběračku), časté přelévání (nabíraní již použitou lžící) a sluneční záření. Měl by být uskladněn nejlépe ve skleněné či keramické a dobře uzavíratelné nádobě.
 
Další fyzikální vlastností medu je jeho hustota (hmotnost medu na jednotku jeho objemu) mění se v závislosti na obsahu vody v medu. Přibližně 1 litr medu váží 1,4 kg. Při zpracování (užívání) medu je třeba respektovat jeho tepelné vlastnosti.
 
 
Kritéria kvality medu
 
U medu pozorujeme kromě toho, že má být příjemně sladký také jeho chuť, vůni, barvu (mějte na paměti, že příliš tmavé medy mohou být karamelizovány- dobarvovány) a konzistenci. Každý med má jinou chuť, je to dáno prostředím, skladbou rostlin, dobou vytáčení medu. Vůně medu je závislá na rostlinách, ze kterého pochází.
 
Co už o kvalitě medu mnohé napoví, to je jeho konzistence. Med nesmí být příliš řídký pokud se ve sklenici přelévá jak voda, není to správně. Měl by se spíše pomalu táhnout. Med stékající ze lžičky by měl na hladině vytvářet zřetelné záhyby vypadající jako mašličky, tzn. netvoří se důlek, ale opačně je patrný vrcholek. Jako zkoušku, zkuste si ho nabrat na lžíci a nalít do vlažné vody. Pravý med se ve vodě nerozpustí a jako chuchvalec klesne na dno, šizený med se už po cestě začne rozpouštět. Pravý med vždy začne po čase krystalizovat, je to záruka, že není šizený. Jak jsme již uvedli – květové medy krystalizují rychleji (po několika týdnech či měsících), medovicové pomaleji (po několika měsících či letech). Někteří včelaři a prodejci si mohou dát tu práci, či je o to zákazníci sami žádají a zkrystalizované medy sami rozpouštějí. V laboratoři se dá zjistit tzv. HMF faktor, čili obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF). Jedná se o indikátor teplotního zpracování nebo stáří medu.

Čím více HMF v medu je, tím víc se med vařil (upravovaná náhražka) nebo je starší a tím víc léčivých látek v něm bylo zničeno. Pravé přírodní medy mívají HMF kolem 0,5 g / kg, ty nekvalitní klidně až 100 g / kg.
 
Relativně spolehlivým indikátorem kvality je samozřejmě také cena. Příliš levné medy budou spíše šizené, než ty dražší. Cena kvalitního medu se v současné době pohybuje někde okolo hranice 200 Kč / kg – pokud narazíte na výrazně levnější, raději se mu vyhněte.
 
Dávejte si pozor také na to, kde med kupujete. V supermarketech zřídkakdy narazíte na dobrý med – je lepší si najít vlastního skutečného včelaře nebo nakupovat od včelařů profesionálů, kteří umožňují prodej medu i přes e-shop, dále ve specializovaných prodejnách. Rozhodně mějte obavu, pokud kupujete med někde u cesty, od prodejců s nic neříkající etiketou. Také snahu prodat tzv. „fake“ med (cukrovinová stěží rozpoznatelná náhražka medu) vyvíjejí osoby- překupníci, kteří se v tomto druhu zemědělsko- potravinářského odvětví nemají v úmyslu dlouhodobě zdržovat a jejich marketing a podezřelé ceny tomu napovídají. Také barva medu rozhodně nevypovídá o jeho kvalitě. Mýty, že čím světlejší tím méně kvalitnější med je, je opravdu laická fáma.
 
Český med, zejména med z oblastí vrchovin a hor, patří k nejkvalitnějším. S ohledem na to, že se Beskydy vyznačují širokou škálou flóry, bez přítomnosti velkých lánů s řepkou  a jiných monokultur s nutností ošetřování novodobými „pesticidy“, s převládajícími lesy, poli a pastvinami, je po právu med takovéhoto původu považován za jakostní!!! Také nesmíme zapomínat, že med z oblasti, kde žijeme, působí jako anti alergen. S ohledem na velikost České republiky bude postačující konzumovat skutečně český med!
 
 
Alergie
 
Med ovšem může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Obvykle se projevuje do patnácti minut po jeho konzumaci. Typickými projevy jsou škrábání v krku, zčervenání, svědění, kopřivka, puchýřky na rtech a v dutině ústní, křeče v břiše, průjem. Alergii je možné si otestovat. Vnitřní stranu předloktí si potřeme troškou medu, ten se snažíme vetřít do kůže a necháme působit. Pokud se nám neobjeví žádná kožní reakce (zčervenání, pupínky, svědění) tak můžeme med „s klidným srdcem“ konzumovat. Reakce se zpravidla objevuje do patnácti minut po jeho aplikaci (standardně vyčkáme alespoň 30 minut). I přesto, že drtivá většina nemá alergii na med a jeho složky, buďte obezřetní při konzumaci dovozových a zahraničních medů, obsahují částice z exotických květin, keřů a stromů, se kterými nemusí mít náš organismus zkušenosti a reakce může být neočekávaně náhlá.  Konzumací tuzemského medu z ověřených a opakovaných zdrojů se zcela jistě vyhnete nepříjemným či nechtěným překvapením.
 
U diabetiků med nerozkolísá hladinu cukru v krvi, ovšem může vyvolat touhu po sladké chuti a „zlákat k nevhodným sladkostem“. Může vyvolat u citlivějších osob pálení žáhy, tehdy se doporučuje ho rozpustit ve vlažném čaji. Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje vysoký tlak, proto osoby s problémy s cévami by se měly před zvýšenou či nadměrnou konzumací medu poradit. Med (nektarový- květový) obsahuje bílkovinu, je tedy mimořádný zdroj energie a výživy, na pozoru se však musí mít alergici právě na bílkoviny. U kojenců byly zaznamenány ve specifických případech komplikace, protože med může ojediněle obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která u kojenců způsobuje botulismus. Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u starších dětí a dospělých, což umožňuje bakteriím se množit a produkovat botulotoxin (klobásový jed), který způsobuje botulismus. Botulotoxin při něm blokuje funkci nervů a dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího. Tyto případy mohou nastat u nejmenších kojenců, kteří žijí v absolutně sterilním prostředí a do té doby se ve svém jídelníčku nesetkali s kořenovou zeleninou nebo zeleninou vakuově balenou či jinými potravinami, které taktéž botulin hojně obsahují, a tedy do této doby v těle kojence nebyla vytvořena obranná reakce, respektive v zažívacím traktu nebylo doposud vytvořeno dostačující kyselé prostředí, které tuto látku vždy bezpečně zničí. Obecně lze říci, že děti starší jednoho roku mají proti botulinu (pokud jsou standardně živené a vyrůstají v běžném prostředí) již vyvinuté vnitřní obranné prostředí.
 
 
Medu se bát nemusíme, naopak, vždyť med byl v minulosti produktem, který byl pouze výsadou králů....
 
V Řeckém Epidauru ve svatyni řeckého boha lékařství je více jak 2000 let napsáno:
"Nerozčilovat se - hodně klidu - pít med v mléku - pěstovat divadlo a lehkou gymnastiku."
    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    přidat komentář